Підтримка звільнення від оподаткування генераторів

1 грудня Комітет з питань фінансів, податкової і митної політики на своєму засіданні одноголосно підтримав рішення про звільнення від оподаткування генераторів.

317241494 614137130712430 5390214681839278934 n

"Податковий комітет одноголосно підтримав рішення про звільнення від оподаткування генераторів. В Україну направляється велика кількість допомоги для швидкого відновлення енергетичної інфраструктури, пошкодженої внаслідок терористичних атак ворога. Саме тому у Верховній Раді ініціювали законопроєкти (№8196 та №8197), що звільняють від ПДВ та мита ввезення двигунів, генераторів та запчастин, необхідних для виробництва генераторів в Україні.

Мова йде про товари, що надаються безоплатно, як допомога від донорів, або ввозяться на територію України виробниками електроенергії. З іншого боку, під час обговорення дійшли з колегами висновку, що вкрай необхідно надати право пільгового ввезення генераторів також фізичним особам, адже сьогодні українці власними силами намагаються вирішити проблему з відсутністю електрики в домівках. З огляду на це, потрібно також врегулювати питання пільгового ввезення генераторів в Україну поштовими операторами. Домовилися, що ці пропозиції будуть доопрацьовані комітетом до другого читання.

Другим важливим рішенням комітету стала підтримка часткового врегулювання проблем, що склалися з податковими накладними. Зокрема, передбачається продовження на 5 днів терміну їх реєстрації та зменшення більш ніж удвічі штрафів за несвоєчасну реєстрацію. Крім цього, е-сервіси податкових органів працюватимуть 20 год замість 8, як було раніше, а операційний день, на який припадатиме граничний строк реєстрації, триватиме цілодобово. Наступного тижня комітет розпочне обговорення можливості призупинення на період воєнного стану блокування податкових накладних", – підкреслив народний депутат України Олександр Герега.