Звернення до прем’єр-міністра щодо закриття дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок»

26 лютого 2020 року колектив Хмельницького обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок», який розташований у с. Маліївці Дунаєвецького району, взяв участь в акції протесту проти закриття спеціалізованих закладів для подальшого лікування та реабілітації хворих на туберкульоз дітей.

87451690 2835377966542716 2052470901168930816 n

Річ у тім, що згідно з новою стратегії боротьби з туберкульозом передбачається ліквідація дитячих санаторіїв (шляхом складних реформувань та приєднання їх до інших лікувальних закладів) та подальше лікування дітей в амбулаторних умовах, тобто вдома. Проте не враховано, що в деяких дітей часто немає домівок, є діти з асоціальних сімей, сімей померлих від туберкульозу батьків. При ліквідації протитуберкульозних санаторіїв діти будуть приречені на голодне і холодне існування та поступове вимирання, адже їх не приймають в інші дитячі соматичні лікарні через туберкульоз.

Питання про припинення роботи та реорганізацію обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» було внесено на розгляд 29-ї чергової сесії Хмельницької обласної ради, яка відбулася 20 грудня 2019 р. Рішення про ліквідацію не було прийнято.

Але попри це, з 1 січня 2020 р. Хмельницька обласна державна адміністрація, департамент охорони здоров’я наказав скоротити ліжковий фонд обласного дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» на 50 %. Зрозуміло, що за цим рішенням стоїть зміна фінансування медичних закладів, але це зовсім не задовольняє колектив, батьків, хворих дітей, адже наразі ніхто не гарантує їм того, що на наступній сесії заклад все ж не ліквідують.

85189991 2835377996542713 3337325550476722176 n

Працівники санаторію звернулися за допомогою до народного депутата Олександра Гереги, який направив офіційний запит щодо збереження дитячого спеціалізованого санаторію «Світанок» на ім’я прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

Як зазначив у депутатському запиті Олександр Герега, сьогодні дитячі санаторії є головним закладом у боротьбі з поширенням епідемії туберкульозу.

Санаторій у с. Маліївці – єдиний дитячий протитуберкульозний заклад на всю Хмельницьку область. З 1946 р. санаторій оздоровлює дітей хворих на туберкульоз і дітей з групи ризику туберкульозу. Щороку в ньому покращують здоров’я до 300 дітей. Проводиться контрольована хіміопрофілактика дітям інфікованим туберкульозом, дітям з сімейних туберкульозних вогнищ і реабілітація та доліковування дітей після перенесеного туберкульозу.

«Туберкульоз – це інфекційна хвороба, схильна до хронічного перебігу, небезпечна для оточення, тому розглядати варіант направлення дітей-пацієнтів лікуватись та оздоровлюватись в санаторії іншого профілю є неприйнятним та небезпечним. Громадськість, колектив розуміє, що реорганізація неминуча, але сподіваються, що варіанти збереження санаторію будуть розглянуті. Адже складається таке враження, що долею хворих дітей ніхто не переймається, залишаючи їх сам на сам зі своїми проблемами. Закрити заклад – не вихід, бо тоді туберкульоз розпочне свою страшну справу, і вже ніхто не зможе бути впевненим, що ця біда не торкнеться його родини», - зазначає у зверненні народний депутат.

За словами Олександра Гереги, збереження закладу є цілком реальним, для реорганізації якого потрібно залучити фахових спеціалістів, фінансистів, які допоможуть правильно налагодити його роботу. Санаторій має ряд діагностично-лікувальних кабінетів, автономне водопостачання, газове та твердопаливне опалення, автономну електростанцію, літній та зимовий харчоблоки, пральню та фруктовий сад 2,5 га. «У закладі працюють кваліфіковані медичні та педагогічні працівники. Тут отримали роботу жителі з семи навколишніх сіл. Серед них багато молоді, в основному – жінки, що мають дітей та являються єдиними постачальниками фінансів в сім’ї, матері-одиначки, які не мають можливості виїхати на роботу за кордон або у місто», - говорить народний депутат.

1 1

1 2

Не залишив Олександр Герега без уваги аналогічне звернення і трудового колективу комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний протитуберкульозний диспансер», що знаходиться в с. Ружичанка Хмельницького району Хмельницької області. Народний депутат написав офіційний запит до Кабінету міністрів України, у якому підтримав прохання «Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру» залишити фінансування протитуберкульозної служби України коштом Державного бюджету не нижче рівня фінансування 2018-2019 років та встановити «пільговий період» для переходу фтизіатричної служби на нові умови фінансування до 01.10.2020р., під час якого відпрацювати реальну структуру і вартість пакету «Лікування дорослих та дітей із туберкульозом», з залученням кваліфікованих фахівців фтизіатричної служби».

2 1

2 2

2 3

Нагадаємо, що з 1 квітня 2020 року протитуберкульозні заклади переходять на умови контрактування з Національною службою здоров'я України (далі НСЗУ) та претендують на пакет послуг «Лікування дорослих та дітей із туберкульозом». За попередніми даними, задекларованими НСЗУ, фінансування протитуберкульозної служби в середньому складатиме лише 20% від обсягів фінансування у 2018-2019 роках. Ця ситуація призведе до руйнації служби та масового вивільнення кваліфікованих фахівців, а решта будуть отримувати мінімальну заробітну плату при умові збільшення об’ємів їх роботи.