Відбулося чергове засідання податкового Комітету

28 вересня 2020 року в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому депутати розглянули важливі для підприємців законопроєкти.

Першим питанням члени Комітету розглянули проєкт Закону про внесення

змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України (щодо особливостей адміністрування податків в цілях фінансування видатків, визначених пунктами 31-34 статті 14 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік") (реєстр. № 4120 від 18.09.2020, н.д. Арахамія Д.В. та інші).

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти цей законопроєкт за основу та в цілому. 19 – ЗА, 3 – Утр.

Другим питанням був розглянутий проєкт закону про Бюро економічної безпеки України (реєстр. № 3087-д).

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому. 19 – ЗА, 5 – Утр.

Далі депутати розглянули проєкт Закону про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" щодо терміну набрання чинності окремими положеннями (реєстр. № 4090 від 14.09.2020, н.д. Гетманцев Д.О., Василевська-Смаглюк О.М.)

Комітет прийняв рішення включити законопроєкт до порядку денного третьої сесії, рекомендувати Верховній Раді прийняти його в цілому як закон.

Наступним питанням розглянули проєкт Закону про внесення зміни до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо збільшення максимальної суми грошового переказу з 5 до 25 тисяч гривень (реєстр. № 3686 від 18.06.2020, н.д. Шевченко Є.В. та інші).

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді цей законопроєкт прийняти за основу. Депутати проголосували: 9 – Утр., 2 – Проти – рішення Комітету не прийнято.

Також Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді законопроєкт № 2645-д (доопрацьований) прийняти за основу, народним депутатам України – внести і зареєструвати його. 21 – ЗА, 1 – Утр.

З серпня минулого року по всій країні активізувалися протести підприємців проти введення РРО в форматі законів № 128-IX і 129-IX, які ведуть до тотальної фіскалізації, і фактично до знищення спрощеної системи оподаткування. В існуючій редакції значно ускладнюється документообіг ФОПів, – підкреслювали вони, - розширюється фіскальна і каральна функція податківців.

Під стінами Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики мітингувальники висунули ряд вимог, які повинні були розглядатися парламентарями – членами Комітету, а також прийняти проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження щорічного підвищення граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників єдиного податку не застосовувати реєстратори розрахункових операцій, а також скасування корупційного механізму кеш-бек (реєстр.№ 3853-1 від 17.07.2020, н.д. Южаніна Н.П. та інші) або проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо визначення обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників єдиного податку не застосовувати реєстратори розрахункових операцій та скасування корупційного механізму кеш-бек (реєстр. № 3853-2 від 28.07.2020, н.д. Тимошенко Ю.В., Ніколаєнко А.І., Івченко В.Є.).

Рішенням Комітету було включення до порядку денного сесії на цей пленарний тиждень тарекомендувати Верховній Раді України прийняти одне з рішень щодо таких законопроєктів: №№2644, 2665, 2711-1, 3309, 3493, 3494, 3853, 3853-1, 3853-2 – рішення прийнято.