Розглянуті перші законопроекти Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Верховна Рада на засідані 10 вересня підтримала у першому читанні законопроекти №1053-1 та №1073, спрямовані на детінізацію розрахунків в сфері торгівлі.

News on Page

Вони, зокрема, передбачають введення програмних реєстраторів розрахункових операцій, їх фіскалізацію, а також підвищення відповідальності за порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні торговельній діяльності та наданні послуг. Крім того, пропонується, щоб у разі виявлення незареєстрованих чеків громадяни могли звернутися до податкової, яка виплатить таким особам «кешбек» у розмірі 100% вартості товару. При цьому продавця оштрафують на 150% вартості — решту 50% направлятимуть до бюджету.

Одне з найважливіших нововведень — використання касових апаратів буде обов'язковим для фізосіб-підприємців з оборотом до 1 мільйона гривень. Наразі РРО зобов'язані використовувати ФОПи на єдиному податку 2-4 груп у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг з доходом понад 1 мільйона гривень на рік.

Таким чином, після ухвалення законопроєктів з 1 січня 2021 року ФОПи на єдиному податку 2-4 груп будуть зобов'язані використовувати РРО.

Ці правила не будуть стосуватися:

  • ФОПів на єдиному податку 1 групи;
  • суб'єктів господарювання, які розраховуються в безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів з рахунку платника на рахунок одержувача, без використання електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо;
  • суб'єктів господарювання, чия діяльність не підпадає під Класифікатор ДФС (переважно, це виробники).
  • суб'єктів господарювання, чия діяльність підпадає під дії винятків, передбачених ст. 9 Закону.

«В цілому я підтримую і вважаю актуальною ідею детінізації економіки України, але викликає занепокоєння спосіб подолання тіньової економіки, запропонований цими законопроєкт. Цим способом є суттєве розширення функцій і повноважень Державної фіскальної служби шляхом запровадження тотального контролю державою за обігом товарів із застосуванням обліку даних реєстраторів розрахункових операцій, — зазначив народний депутат України Олександр Герега. - На окрузі я зустрічаюся з багатьма власниками невеличких підприємств, які говорять, що хочуть та готові працювати чесно, але держава має створити для цього умови. Далеко не кожний починаючий бізнесмен має можливість витратити майже 15 тис. грн на купівлю реєстратора розрахункових операцій. Чому не надати йому можливість використовувати в якості касового апарату смартфон, встановивши на нього спеціальне програмне забезпечення?».

Як зазначає Олексій Крівцов, член Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації інноваційних технологічних рішень для реєстрації розрахункових операцій, помічник народного депутата України Олександра Гереги, законопроєкт №1073 і №1053 є, по суті, підготовчою базою для скасування спрощеної системи оподаткування. «Новий курс податкової політики виявився «старим» курсом. Це звинувачення малого і середнього бізнесу в його виключно «тіньової» природі, — каже Олексій Крівцов. — Всі повинні бути оподатковані однаково і всіх потрібно контролювати. І як завжди, бажання перемогти «тіньову економіку» призводить до того, що це буде відбуватися ціною економічного життя сумлінних платників податків, які опинилися волею долі в ситуації, коли тільки спрощена система оподаткування дозволяє їм існувати фізично».

Незабаром на наступному засіданні Комітету Верховної Ради України з фінансів, податкової та митної політики, де працює Олександр Герега, будуть розглянуті правки до законопроєкт. «Сподіваюся, що мої колеги з Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики при розгляді правок до законопроєкт дослухаються до потреб малого та середнього бізнесу та дозволять йому працювати відкрито та прозоро. Буду на цьому наполягати!», - додає народний депутат.