В Україні підвищать стандарти лікування хворих на діабет дітей

13 квітня Верховна Рада прийняла постанову “Про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної профілактики, діагностики та лікування дітей, хворих на цукровий діабет” (№4042 від 3 вересня 2020 року).

 Як зазначив народний депутат України Герега Олександр Володимирович, один із ініціаторів проєкту постанови, сьогодні діабет швидкими темпами набирає обертів в Україні, зокрема й серед дітей та молоді. Але медицина не стоїть на місці, вчасне лікування дозволяє повноцінно жити з діабетом. І навпаки — втрачений час і неефективне лікування можуть призвести до інвалідності та смерті.

13.04.2021

"Тому надзвичайно важливо впровадити в Україні сучасні методики для лікування хворих на діабет дітей. Постановою також пропонується повністю забезпечити медичні заклади та хворих на діабет дітей усім необхідним для боротьби з цією недугою за рахунок державних коштів. Адже людина, її життя і здоров'я визнані Конституцією України найвищою соціальною цінністю”, - наголосив Олександр Герега.

Постановою, зокрема, надано низку невідкладних доручень Кабінету Міністрів, які пропонується здійснювати за рахунок медичної субвенції:

  • створення системи профілактики та діагностики дітей на цукровий діабет; включення скринінгу цукрового діабету до щорічних обов’язкових медичних профілактичних оглядів серед дітей;
  • забезпечення закладів охорони здоров’я, які здійснюють щорічні обов’язкові медичні профілактичні огляди серед дітей, спеціальними технічними засобами для забору крові та вимірювання рівня цукру в крові за рахунок коштів державного бюджету;
  • забезпечення дітей, хворих на цукровий діабет, приладами безперервного контролю цукру та розхідними матеріалами за кошти державного бюджету;
  • забезпечення впровадження міжнародних стандартів (протоколів) надання медичної допомоги дітям хворим на цукровий діабет.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.