Україна крокує в бік фінансової прозорості

Мета України — стати повноцінним гравцем глобальної фінансової системи. Сьогодні світ крокує в бік абсолютної прозорості. Передусім, це стосується питання добросовісної сплати податків.

336082943 523665946607623 572645141758475051 n

"Цьому сприяють угоди міждержавного обміну податковими даними та фінансовою інформацією. Україна, яка активно інтегрується в європейську та світову економіки, теж взяла на себе низку зобов'язань.

Сьогодні на комітеті розглянули до другого читання законопроєкт №8131, що імплементує міжнародний стандарт автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки CRS.

Він передбачає здійснення Україною комплексної перевірки (due diligence) усіх фінансових рахунків для виявлення осіб, які є податковими резидентами країн-партнерів, та передачу останнім відповідної інформації.

Після детальних обговорень ухвалили рішення знизити сукупну суму залишків на рахунках в іншій країні, що вважатиметься податковою інформацією, до $250 тис. В початковій версії законопроєкту мова йшла про $2 млн, однак зрозуміло, що «звичайні» люди середнього класу не мали можливості при виїзді з України вивозити більші суми.

Загалом норма запроваджується на період дії воєнного стану та до кінця року, в якому він буде припинений", - повідомив Олександр Герега.