Три позачергові пленарні засідання у Верховній Раді

30 березня Верховна Рада України прийняла 8 законів, 5 проєктів законів і ряд постанов під час проведення трьох позачергових засідань.

«Починаючи з 23 серпня 2021 року, українці першими в світі отримають можливість подорожувати Батьківщиною та світом лише з електронною версією внутрішнього та закордонного паспортів! Підтримав у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» № 4355, який надає e-паспортам законну силу, рівноцінну з пластиковими та паперовими. За технологіями – майбутнє, і нам не треба боятися бути першопрохідцями змін, які спрощують життя.

Відновили в Україні процес великої приватизації. Як відомо, з огляду на пандемію та запровадження карантинних заходів, у березні 2020 року було введено повну заборону на підготовку до продажу та власне проведення аукціонів з продажу об'єктів великої приватизації. Також прийняли в першому читанні ряд законопроєктів, якими затверджується перелік заборонених до приватизації державних об'єктів.

Урядовий законопроєкт № 4020, що передбачає можливість часткової приватизації об’єктів, які наразі не можуть бути приватизовані відповідно до інших законів, підтримали за основу.

Зокрема, мова йде про АТ «Укрзалізниця» та АТ «НАК «Нафтогаз України». Частка державної власності цих товариств сьогодні становить 100%, тоді як законопроектом встановлюється заборона приватизації лише щодо контрольного пакету акцій (50% + 1 акція).

Вони є важливими стратегічними об’єктами, тож передача значної їх частки до приватних структур може мати негативні наслідки для держави.

Вважаю, до другого читання треба посилити захист стратегічних для держави підприємств», – наголосив народний депутат України Олександр Герега.

700 450 rrada 1

«Також зробили перший крок до введення нульової декларації в Україні для фізичних осіб. У першому читанні підтримав ряд законопроєктів (№№ 5153, 5155 та 5156), які, насамперед, мають на меті вивести з «тіні» значну частину активів бізнесу шляхом амністії капіталів. Ця декларація дає можливість громадянам, які не змогли задекларувати всі свої доходи з причин великого податкового навантаження, зробити це за пільговою ставкою 5%. Ясна річ, це позитивний крок, який є взаємовигідним компромісом між державою та платниками податків, і може створити додаткове джерело наповнення бюджету в такий нелегкий для економіки час», – зазначив парламентар.