Посилення боротьби з тіньовою економікою

13 травня на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики парламентарі озвучили незадоволення результатами півторарічної боротьби виконавчої влади з контрабандою, нелегальним обігом алкоголю та тютюну.

Констатували, що поряд з невеликими переміщеннями щодо зачистки ринку від нелегальних міні-НПЗ і так званих «бочок» (за останні півтора року, завдяки активному сприянню Генпрокуратури, ліквідовано близько 1 тис. АЗС, які торгують без дозвільних документів), органи виконавчої влади продовжують закривати очі на тіньові обороти алкогольної і тютюнової продукції.

«Плануємо провести окремий комітет з алкоголю, окремий - по тютюну. І хоч займаємося цим питанням вже півтора року, на жаль, наші здобутки не свідчать про остаточне розв'язання проблеми», – зазначив народний депутат України Олександр Герега.

На Комітеті була представлена інформація з конкретними адресами заводів, які виробляють нелегальне паливо. Нардепи вимагали припинення цієї діяльності... Навіть демонстрували чеки, які свідчили, що великі мережі АЗС реалізують паливо «в темну». А потім використовують ПДВ в двох скрутках. Тому і вимагали від податківців припинити це.

13052021 2

Також парламентарі покладають великі надії на створюване Бюро економічної безпеки, яке отримає всі важелі впливу для ефективної боротьби з тіньовою економікою. І перш за все – з нелегальним обігом палива, контрафактного алкоголю і тютюну.

Після підписання в березні 2021 року Президентом відповідного закону, на створення БЕБ відводиться 6 місяців. Новій структурі будуть передані повноваження СБУ та ДФС з розслідування економічних злочинів. До кінця року в Україні сподіваємось з'явиться повноцінна дієздатна структура по боротьбі з тіньовим сектором.

«Роботи попереду багато і над законопроєктом № 3939-1, який вносить зміни до Кримінально-процесуального кодексу, і в профільних комітетах, але обов’язково будемо залучати громадськість, щоб сформувати новий орган, адже нормальна робота БЕБ означає кінець «тіні» в найближчій перспективі», – резюмував Олександр Герега.

Джерело: https://gazeta.ua/