Підтримка правки до "ресурсного" законопроєкту

14 вересня 2021 року народний депутат України Олександр Герега на Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав поправку до ресурсного законопроєкту №5600, яка пропонує на 15 років звільнити нові компанії в шахтарських містах від низки податків у рамках спецрежиму оподаткування.

15092021

Комітет має намір рекомендувати парламенту врахувати правку під час голосування за законопроєкт у цілому. Пропонується встановити, що компанії, які відповідають таким вимогам, можуть бути на 15 років звільнені від сплати податків на прибуток, орендної плати за земельну ділянку комунальної або держвласності, ренти на воду й лісові ресурси, а також ПДВ.

Також врахував низку поданих Всеукраїнською аграрною радою поправок до другого читання законопроєкту про збалансованість бюджетних надходжень, таких як відстрочка на один рік нарахування мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) на оброблювані землі, з яких не сплачуються податкові відрахування, і зниження її розміру до 4% від показника нормативно-грошової оцінки ділянки.

Парламентський Комітет врахував правку, яка пропонує відкласти нарахування МПЗ на 2022 рік замість 2021 року в початковій редакції документа. Отже, МПЗ за 2022 рік агровиробники сплатять у 2023 році, також враховано пропозицію знизити розмір МПЗ, що нараховується на ділянку землі, з 5% від показника її нормативно-грошової оцінки до 4%. Раніше організація пропонувала знизити до 3,5% цей коефіцієнт, необхідний для розрахунку розміру МПЗ.