Підтримка підприємців щодо зниження еквайрингу

Ставки еквайрингу (комісії банків за розрахунки пластиковими картками) в Україні є сильно завищеними у порівнянні з європейськими, зазначив народний депутат України Олександр Герега.

В Україні така комісія складає приблизно 2%, а іноді доходить до 3%, у той час, як в країнах ЄС вона складає близько 1%, тому що міжбанківська комісія не перевищує 0,3% для кредитних та 0,2% для дебетових карт.

"У підсумку завищені ставки еквайрингу, які встановлюють монополісти, лягають на плечі бізнесу та кінцевого споживача. Адже зрештою ці витрати закладаються в ціну товарів на полицях магазинів. Переконаний, що ставки еквайрингу в Україні повинні бути на рівні європейських країн. Виграють від цього не лише підприємці, але й споживачі. Тому ми послідовно виступаємо за поступове зниження банківської комісії за розрахунки картками та регулювання ставок еквайрингу на законодавчому рівні. Оголошена Національним банком України ідея підписання меморандуму з міжнародними платіжними системами не здатна вирішити проблему, оскільки запропонований план та граничні розміри зниження інтерчейндж не відповідають європейському підходу та перевищують ставки в ЄС втричі", - повідомив Олександр Герега.

За його словами, наразі в Україні є реальна можливість врегулювати це питання в рамках законопроєкту №4364, передбачивши норму, яка буде встановлювати граничний розмір такої комісії. Відповідні звернення та заяви від бізнес-асоціацій вже неодноразово надходили до уряду та народних депутатів і в нас ще є час, щоб підтримати ці конструктивні пропозиції.

"Найпростіший спосіб це зробити – ініціювати перегляд рішення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики щодо законопроєкту № 4364 до другого читання для врахування інтересів українських підприємців та приведення законодавства України в частині регулювання міжбанківської комісії (інтерчейндж) до європейських стандартів", - підсумував Олександр Герега.