Потрібна підтримка та конкретні справи

До Міжнародного дня людей з інвалідністю, 3 грудня 2019 року, в кулуарах Верховної Ради України, відбувся «Практичний семінар з художньо-прикладного мистецтва та декоративних виробів обдарованих осіб з інвалідністю», в якому взяли участь художники та майстри зі всієї України, делегація з Дунаєвецького району виборчого округу №192 Хмельницької області.

pidtrymka liudei z invalidnistiu

Захід був спрямований на розвиток умінь і знань людини та втілення в життя власних творчих ідей, а також розвиток комунікацій між учасниками з різних областей України.

«Захоплююся стійкістю людей, які гідно сприймають виклики долі та переконаний, що українське суспільство має забезпечити відповідні умови, які б дозволили їм вести повноцінне життя», – зазначив народний депутат України Олександр Герега.

Сьогодні для більшості українців з інвалідністю пересування містом – це складне випробування. Будинки не облаштовували пандусами, щоб зробити їх доступними для людей.

«Щоб виправити це, нашою командою ще у 2017 році був підготовлений й зареєстрований у Верховній Раді України законопроєкт, який у 8 скликанні не був розглянутий на пленарному засіданні, але у 2019 році він був визнаний Президентом України Володимиром Зеленським, як першочерговий. Новий законопроєкт № 0863 від 29.08.2019 р. про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності), який, зокрема, виключає необхідність відведення земельної ділянки для забезпечення доступності будівлі для осіб з обмеженими фізичними можливостями та дозволяє облаштовувати пандуси без документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, – роз’яснив Олександр Герега. – Цей законопроєкт пройшов друге читання в Комітеті ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та готовий до розгляду в парламенті. Розраховую, що найближчим часом він буде прийнятий».