Перші засідання Комітету у 2020 році

13 і 14 січня 2020 р. відбулися засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

pershi zasidannia komitetu u 2020 rotsi

На Порядку денному були розглянуті такі законопроєкти:

  • про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи (реєстр. № 2318-1 від 14.11.2019, н.д. Гетманцев Д.О. та група народних депутатів), додаткова таблиця до другого читання;
  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві (реєстр. № 1209-1 від 19.09.2019, н.д. Ковальов О.І.), друге читання;
  • про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві (реєстр. № 1210 від 30.08.2019, н.д. Гетманцев Д.О.), друге читання.

Поправки, які запропонував народний депутат України Герега Олександр Володимирович до законопроєкту № 1210, були враховані – всього 19. Члені Комітету за них проголосували.

Більшість поправок Гереги О.В. стосується удосконалення системи сплати податків і, зокрема, податку на прибуток підприємств. Адже Олександр Володимирович є головою підкомітету з питань загального податкового адміністрування та оподаткування податком на прибуток підприємств, бухгалтерського обліку і аудиту Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

За результатами проведеної роботи Комітетом були прийняті рішення щодо:

  • виключення положення про курсові різниці,
  • виключення положення про збільшення строків по перевіркам,
  • введення «концепції вини» перенесено на 2021 рік,
  • зменшення розміру штрафів,
  • чітко прописано, що акт перевірки не може розглядатися як заява про злочин,
    ті інші.

Окремими поправками – №2065 та №2066 – до другого читання було запропоновано звільнити в повному обсязі від оподаткування платою за землю землі залізниць.

Народний депутат Герега О.В. підтримав своїх колег у недопустимості подібних законодавчих ініціатив. В результаті Комітет відхилив поправки 2065 та 2066, завдяки чому у бюджетах громад залишаться 4,2 млрд грн. плати за землю.

Асоціація міст України подякувала парламентарю - члену Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики за відстоювання інтересів територіальних громад та за врахування позиції АМУ.

Далі були розглянуті проєкти Законів:

  • про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету (реєстр. №2539 від 05.12.2019, н.д. Радуцький М.Б. та група народних депутатів України);
  • про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор (реєстр. № 2285-д від 18.12.2019, н.д. Дубінський О.А.), повторне перше читання;
  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та заходів боротьби з незаконним гральним бізнесом (реєстр. № 2285-8 від 20.12.2019, н.д. Королевська Н.Ю. та група народних депутатів);
    про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор (реєстр. № 2285-9 від 27.12.2019, н.д. Дубінський О.А.);
  • про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор (реєстр. № 2285-10 від 02.01.2020, н.д. Володіна Д.А.).

В розділі Різне були розглянуті законопроєкти щодо бурштину і Бюро фінансових розслідувань.

По закінченню засідань Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України підтримати розглянуті проєкти Законів України.