Оголошено конкурс «Малі міста – великі враження»

Небайдужі до культурного життя регіону громади запрошуються до участі у конкурсі «Малі міста – великі враження». Бюджет конкурсу – 50 млн. грн.

11 квітня народні депутати України Герега Олександр Володимирович і Шинькович Андрій Васильович направили депутатський запит Міністру культури України Нищуку Є.М. щодо відновлення архітектурних пам’яток Хмельницької області – палацу князів Сангушків в м. Ізяслав та будівель колишнього палацового ансамблю і маєтку Потоцьких в смт Антоніни Красилівського району.

На засіданні Кабінету Міністрів було презентовано проект «Малі міста – великі враження» – конкурс культурно-мистецьких проектів громад з населенням до 50 тисяч людей.

«Малі міста та об’єднані територіальні громади, в яких мешкає більш ніж 50% населення країни, – це реальні індикатори стану держави. В Україні міста із населенням менш ніж 50 тисяч осіб складають біля 2/3 від загальної кількості», – зазначив народний депутат України Герега О.В.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман підкреслив, що можливість збереження культурної спадщини, впровадження нових культурних та креативних проектів має вкрай важливе значення. Так, проект «Малі міста – великі враження» – це колосальне середовище, в якому відкривається весь потенціал нашої української культури і створюється можливість розвитку для невеликих громад. Він наголосив, що потрібно підтримувати місцеве самоврядування, яке є найближче до людей, а усі реформи спрямовані саме на людей.

Вже схвалено Положення про проведення Конкурсу і 15 квітня розпочинається прийом заявок. Переможці будуть оголошені 5 липня і саме з цієї дати розпочнеться реалізація проектів, що мають завершитися до 20 листопада. Цьогорічній конкурс пройде під гаслом «Дивись, Україно!». Ініціаторами проектів можуть стати як органи місцевого самоврядування, так і юридичні особи, творчі спілки і фізичні особи-підприємці.

Минулого року пілот конкурсу реалізували Асоціація міст України та Український центр культурних досліджень за фінансової підтримки Міністерства культури України. У рамках проекту, шляхом проведення відкритого конкурсу, експертною радою Міністерства культури України відібрано 8 зі 158 проектів для впровадження пілотних культурних стартапів, що пов’язані із культурною спадщиною.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Джерело: https://khm.depo.ua/

Фото: Максим Сльозкін