Мінімальну заробітну плату буде збільшено

Згідно розпорядження Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., одним з головних питань 25 серпня парламентарі розглянули збільшення розміру мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2020 року (№ 3963 від 06.08.2020 р.).

Законопроєктом передбачено підвищення мінімальної заробітної плати. Зокрема, з 1 вересня 2020 р. мінімальна зарплата становитиме:

  • у місячному розмірі – 5000 грн. (зараз 4 723 гривні);
  • у погодинному розмірі – 29,2 грн. (зараз 28,31 гривні).

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Треба зауважити, що експерти Європейської бізнес-асоціації звернулися до парламентарів із зауваженням, що зростання розміру мінімальної зарплати з 1 вересня 2020 року призведе до зменшення надходжень до бюджетів у результаті «тінізації» економіки та спричинить вибіркове погіршення умов діяльності сумлінного бізнесу. Асоціація наполягає на неприйнятті законопроєкту №3963, якщо не буде знижена максимальна величина бази нарахування ЄСВ з метою недопущення зростання навантаження на сумлінних платників.

Водночас, у висновку Головного науково-експертного управління ВРУ зазначено: «...у супровідних до проєкту документах відсутні необхідні розрахунки та обґрунтування пропонованого розміру мінімальної заробітної плати».

На позачерговій сесії Верховної Ради України, яка відбулася сьогодні, 25 серпня 2020 р., законопроєкт №3963 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» був прийнятий в цілому і його підтримали 295 народних депутатів.

Парламентарі дослухалися до слів голови Мінфіну Сергія Марченка, що завдяки цьому законопроєкту Пенсійний Фонд отримає близько 1,7 млрд. гривень від ЄСВ, а також дасть змогу привезти заробітну плату у відповідність до реального прожиткового мінімуму, а головне – простимулює споживчий попит на українську продукцію.