Лідери учнівського самоврядування мандрують Україною

Лідери учнівського самоврядування Чемеровеччини за підтримки народного депутата України Олександра Гереги вирушили до чарівних Карпат. 

lidery uchnivskoho samovriaduvannia mandruiut ukrainoiu

"Вже в котрий раз переконуємось, що кращих, живописніших та миліших місць, ніж на нашій Україні немає ніде в світі.

А перлиною України, куточком неземного спокою та свіжого повітря є Карпати, які до сьогоднішнього дня зберегли свою первобутність і недоторканість. Саме до цієї неземної вишуканості вирушили ми, лідери учнівського самоврядування Чемеровеччини, за підтримки народного депутата України Олександра Володимировича Гереги.

Ми з нетерпінням чекали довгожданої поїздки до чарівних Карпат, яка була запланована у рамках довготривалого проекту «Лідери пізнають Україну». Наша подорож випала на середину жовтня, і як виявилося це були найтепліші дні багряної осені чарівниці.

І ось ми у культурному осередку Прикарпаття – м. Коломая – в одному з найоригінальніших музеїв України – музеї «Писанка». Очі розбігалися від такого шедевру самої будівлі у вигляді масштабної гуцульської писанки та величезної кількості, а це понад 12000 писанок і декоративних яєць із різних регіонів України та країн світу.

lidery uchnivskoho samovriaduvannia mandruiut ukrainoiu 5

І ми знову в дорозі західною частиною України. Під’їжджаємо до туристичної мекки Карпат – м. Яремче. Перед нами прекрасні узгір’я, що спускають різнокольорові килими до шумливих рік, спокійних верховин, де бродять тіні забутих предків. Стежка повільно підіймається горою Маковицею, блукаючи буково-ялівцево-смерековим лісом. Ми пройшлися стежками Довбуша, де саме повітря дихає цікавими історіями із життя звитяжного ватажка опришків.

lidery uchnivskoho samovriaduvannia mandruiut ukrainoiu 3

Другий день подорожі відкрив перед нами незрівнянно величний і чарівний Буковель з його зонами відпочинку та розваг для дітей, стрімкими лижними трасами, сучасними підйомниками, з яких здається, видно чи не всю Західну Україну. Тут можна класно відпочити біля штучної водойми (невеличке озеро із пляжем), ознайомитись із екстремальними видами спорту, побувати в затишних колибах, посмакувати гуцульських страв.

Далі наша подорож стелилася осінньо-золотавими дорогами Франківщини. Екскурсія Івано-Франківськом вразила до глибини душі. Зачарували нас пам’ятки історії та культури, численні ковані вироби на так званій стометрівці. Насолоджувались архітектурою будинків у стилі бароко та класицизму, ратушою у стилі конструктивізму з електронними курантами, що виконують 12 українських мелодій подібних до дзвонів. Від нашої напрочуд талановитої, сучасного та оригінального екскурсовода Людмили з неабиякою ввічливістю та привітністю почули чимало легенд, загадок, примовок та приповідок щодо знань історичної спадщини та місцевого діалекту. А згодом Івано-Франківськ пригостив нас смачною піцою та різними смаколиками.

lidery uchnivskoho samovriaduvannia mandruiut ukrainoiu 1

Наша подорож не обмежилась Карпатами, а через деякий час мала своє продовження у культурній столиці України – м. Львів. Погода та гарний настрій знову сприяла нам. Золота осінь і Високий Замок поєднуються казково, з вершини якого видно чи не весь Львів. Центр, ратуша, церкви, костьоли, пам’ятники старовини, просто давні будинки, чарівні парки, королівські зали захопили нас своєю дивовижною красою. Місто дихає історією у поєднанні з модерною сучасністю. Майстерня шоколаду, маленькі кав’ярні, привітні львів’яни залишили в наших серцях незабутні враження. Екскурсія містом збагатила нас новими знаннями. Саме тут ми зрозуміли, що Львів не тільки українське, а й європейське місто. Як шкода було полишати Західну Україну. Кожен пообіцяв собі: «Я сюди обов’язково повернусь!».

Їдемо додому, а думками ще у Львові. Вражень вистачить на цілий рік. Дякуємо щирим людям, нашим меценатам за цю подорож! Сподіваємось, що проект «Лідери пізнають Україну» продовжиться. В планах учасників проекту і надалі відвідувати яскраві, чарівні куточки рідної України!".

Автор: лідер Чемеровецької ради старшокласників Катеринюк Аліна – учениця Більської ЗОШ І-ІІІ ступенів