Кожен відкрив для себе місто Львів по новому!

Це якщо одним реченням, а якщо детально, то не вистачить ніякої газетної площі, щоб описати враження від побаченого і почутого у Львові: від кількасот літніх бароківських будівель до вуличних музик. І все це потопає у п’янкому ароматі свіжозвареної кави.

kozhen vidkryv dlia sebe misto lviv po novomu

Таким місто Лева назавжди запам’ятається прихожанам храму Успіня Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви смт Чемерівці, яким випала гарна нагода побувати у Львові і побачити його визначні місця. Сприяв подорожі народний депутат України Олександр Герега та його дружина Галина Федорівна, які взяли на себе витрати за перевезення.

Враження – неймовірні! Тому хочеться щиро подякувати Олександру Володимировичу за черговий подарунок чемерівчанам, який залишиться в пам’яті назавжди позитивними емоціями і враженнями. Нехай Господь дарує Вам довголіття і радість, а людська вдячність за Ваші старання допомагає в організації ще багатьох подорожей!

«Зустрів нас Львів греко-католицьким собором Святого Юра – пам’яткою архітектури, яка датується ХVІІІ століттям. Унікальна можливість побувати на богослужінні, помолитися, доторкнутися до мощів святих Господніх угодників, побачити животворящу ікону Божої Матері, туранську плащаницю Ісуса Христа, побувати у крипті, де захоронені мощі Митрополита Андрія Шептицького та його наступника Йосифа Сліпого (нам вдалося побачити нетлінне тіло Богоугодника Йосифа, гробницю якого відкривають лише в особливих випадках!), помилуватися розкішним архітектурним стилем, шедеврами скульптур і, насамкінець, усвідомити величність і неповторність центру Львівської митрополії – архітектурної спадщини, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО – усе це словами не передати!»

Наступним етапом екскурсії стала поїздка по місту. У цьому нам допомогла екскурсовод пані Майя, з цікавої розповіді якої Львів відкрив нам свої визначні місця, неповторність та колорит. Мандруючи до найвищої точки міста, ми проїжджали повз столітні будівлі храмів (тут їх налічується 100), навчальних закладів, культурних споруд (40 театрів), адмінбудівель, вулицями, вимощеними бруківкою, навіть тюрму, які зберегли свою автентичність і дух минулих століть. Гід розповіла історію створення Львова, який Данило Галицький подарував своєму сину Леву. Львів’яни пишаються, що за століття існування рідного міста воно жодного разу не змінило назви, а синонімічний ряд включає в себе «український Париж», «маленький Відень».

kozhen vidkryv dlia sebe misto lviv po novomu2

Високий замок – наша чергова зупинка, яка відкрила неозорі краєвиди Львова. Тут, на вершині гори-насипу майорів український прапор, а в серці панували радість і гордість, що наша Україна багата такими містами.

Неординарним і надзвичайно цікавим у Львові є музей світової величини під відкритим небом - Личаківський цвинтар. Тут, у царстві мертвих живе непідвладна часу краса архітектурних витворів – надгробків, які стали шедеврами скульптури. Кожен з них зберігає свою історію, яка обросла легендами та здогадками. Наприклад, надгробок сплячої красуні, якою була талановита актриса. Вона настільки вживалася у свої ролі, що одного разу навіки заснула, граючи смертельну сцену. Тепер у руках кам’яної діви живуть лише квіти, які з’являються невідомо звідки. Увіковічнено тут у надгробку і дві собаки, котрі з туги за господарем померли на його могилі. Царським ложем став надгробок для одного відомого пана, який, смертельно захворівши, найняв майстрів для споруди пишного надгробка. Але робота йому не сподобалася і він відмовився платити за неї. Чоловік видужав, пережив майстрів, з якими судився і так і не сплатив за надгробок, який наразі стоїть на могилі.

Серед могил звичайних людей покояться гіганти української історії – Іван Франко, Володимир Івасюк, Соломія Крушельницька та багато інших культурних та громадських діячів. Окремо височіє меморіал солдатам, де захоронені визволителі Української держави від давнини і до сучасності.

Екскурсія Львовом – це ще одна хвиля емоцій. Львів неможна порівняти з будь-яким іншим містом. Тут усе живе і дихає, незалежно від пори доби. Вимощені бруківкою вулиці, аромат кави та шоколаду, стародавні споруди «на три вікна», театри, храми, самобутні художники і музиканти, всесвітній фест і любительські танці посеред кав’ярні, аніматори, кавова шахта, майстерня шоколаду, смачний штрудель та унікальний львівський пряник, величні скульптури та фонтани, музика, привітні усмішки львів’ян та туристів змушують забути за час і буденність. Львів – незабутній!

Автор: Iлона ГОНТА