Комітет рекомендує Раді ухвалити ряд законопроєктів

20 січня 2022 року в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, в якому працює народний депутат України Олександр Герега.

комітет20.01.111

Члени комітету розглянули законопроєкт «Про економічний паспорт» (№ 6394) і три альтернативні до нього «Про систему фінансової підтримки майбутніх поколінь» (№ 6394-1), «Про економічний паспорт» (№ 6394-2), «Про економічний паспорт юного українця» (№ 6394-3) та інші законопроєкти порядку денного.

За результатами робочої групи з опрацювання проєктів, після обговорення законопроєктів з представниками органів державної влади, було прийнято рішення рекомендувати ухвалити законопроєкт №6394 за основу.

«Позитивно, що законопроєктом пропонується механізм забезпечення державою кожному українцю по досягненню ним вісімнадцятирічного віку стартового капіталу для: придбання житла; оплати навчання в українських вишах; оплатити лікування у разі тяжкої хвороби; накопичення на особистому пенсійному рахунку», - підкреслив народний депутат України Олександр Герега.

З цією метою пропонується створити неприбуткову установу Фонд майбутніх поколінь, в якій автоматично за свідоцтвом про народження відкривати рахунки усім дітям народженим з 1 січня 2019 року. Передбачається, що держава щороку має перераховувати кошти на ці рахунки у розмірі двох мінімальних зарплат.

У законопроєкті пропонується формувати активи Фонду, зокрема, за рахунок коштів, що надійшли від сплати рентних платежів за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення. З метою убезпечення від знецінення, Фонд має інвестувати кошти в облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик України, отримуючи відповідні відсотки.

Під час обговорення народні депутати висловили ряд зауважень до основного законопроєкту, зокрема, щодо джерел наповнення Фонду, управління його коштами і критеріїв визначення учасників програми.

Крім цього, комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту" щодо забезпечення ефективного функціонування Експортно-кредитного агентства» (№3793).

Після обговорення була підтримана пропозиція встановити, що Національний банк розробляє нормативно-правові акти обов’язкові для виконання ЕКА за погодженням із спеціально уповноваженим Кабінетом Міністрів органом. Також уточнено ряд інших повноважень НБУ. 

Також комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу» (№6320).

Метою законопроекту є спрощення подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності юридичними особами, що вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, прискорення перевірки поданих відомостей, створення системи методологічної допомоги юридичним особам при визначенні кінцевих бенефіціарних власників та структури власності.

Джерело: https://iportal.rada.gov.ua/