Підтримка нових правил адміністрування акцизу

16 лютого Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики, в якому рацює народний депутат України Олександр Герега, ухвалив рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу законопроєкт №6299-1 щодо адміністрування акцизного податку.

18.02.2022

Згідно з пояснювальною запискою, альтернативним законопроєктом про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку пропонується:

  • включити до підакцизної продукції товари (продукцію), до складу яких входить хоча б один компонент, що є підакцизним товаром, зазначеним у пп. 215.3.4 ПКУ, – пальне. На такі товари (продукцію) запроваджується ставка акцизного податку – 245,5 євро за 1000 літрів.
  • встановити нульову ставку акцизного податку при ввезенні імпортерами або реалізації виробниками таких товарів (продукції), у разі їх використання суб’єктами хімічної, нафтохімічної та добувної промисловості. При нецільовому використанні зазначених товарів (продукції) такими суб’єктами застосовувати повну ставку акцизу (245,5 євро за 1000 літрів) та штраф 50 % від суми нарахованого акцизного податку (у Законопроєкті №6299 штраф передбачався у розмірі 100%). Але якщо платник податку самостійно виявить факт нецільового використання та виправить цю помилку у Декларації із сплатою акцизу, то штраф буде меншим - у розмірі 25%;
  • запровадити перехідний період для нових платників акцизного податку для реєстрації їх в СЕА РПСЕ та внесення розчинників до СЕА РПСЕ. Аналогічний перехідний період був запроваджений при залученні до підакцизних товарів мастил та розчинників на основі метанолу (Закон України від 17.12.2020 р. №1117).

Також депутати – члени Комітету розглянули такі законопроєкти:

  • про внесення змін до статті 7 Закону України "Про банки і банківську діяльність" (№ 6559 від 27.01.2022 р.),
  • про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування) (№ 4279), щодо підготовки тексту прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, та порядку їх декларування»,
  • про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо посилення боротьби з тіньовим обігом пального (реєстр. № 6299 від 09.11.2021 р.),
  • про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіокниг (реєстр. № 5876 від 30.08.2021 р.)
  • про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (реєстр. № 6244 від 01.11.2021 р.).