Комітет підтримав проєкт закону про агрострахування

Сільське господарство завжди було однією з основних галузей економіки України. І це не дивно, адже країна має в своєму розпорядженні сприятливі умови та якісні земельні ресурси.

З іншого боку, попиту на продукцію національного виробника сприяє міжнародна кон'юнктура. Разом з тим особливістю цієї галузі є залежність від кліматичних умов, яка несе ризики як для самих виробників, так і для економічної стабільності України в цілому.

Не забуваймо, що експортні товарні потоки – це, в тому числі, стабільний валютний курс. У цивілізованих країнах відносини між державою та ризиковими галузями економіки давно будуються на одному з фінансових інструментів – страхуванні.

Для України одним з таких кроків може стати часткове (до 60%) відшкодування державою страхування сільгосппродукції, виробництво якої завжди є високоризикованим через нестабільні погодні умови.

700 450 rrada 2

«31 березня на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики разом з колегами одноголосно підтримали законопроєкт№5104 щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, який очікує свого розгляду Верховною Радою в першому читанні.

Він запроваджує систему акредитації страхових компаній для участі в таких державних програмах. Важливо, що підтримку зможуть отримати лише фермери, які працюють в легальній площині і можуть показати свої паї та урожаї. Є сподівання, що це також стимулюватиме фермерів виходити з тіні. Адже кошти з державної казни в жодному разі не можуть здійснювати підтримку непрозорого бізнесу», – зазначив народний депутат України, член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Герега О.В.