Комітет підтримав створення п’яти районів у Хмельницькій області

Сьогодні, 01.07.2020 року, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглядався проєкт Постанови про утворення та ліквідацію районів (реєстр. №3650, друге читання).

При створенні нових районів, в першу чергу, повинні враховуватись інтереси людей, які щодня будуть зіштовхуватись з питаннями, швидкість вирішення яких залежатиме, безпосередньо від відстані до районних центрів, тому створення лише трьох укрупнених районів, як планувалося раніше,  на Хмельниччині – Хмельницького, Кам’янець- Подільського та Шепетівського є логістично недоцільним, адже загальна площа області складає — 20,624 тис. км2, а загальна чисельність населення — 1264,705 тис. осіб. Такі цифри говорять про те, що для своєчасного надання жителям Хмельницької області якісних медичних, адміністративних, соціальних, правоохоронних та інших державних послуг в області має бути створено 5 укрупнених районів.

Олександр Герега разом з колегами мажоритарщиками - народними депутатами України Віктором Бондарем та Сергієм Лабазюком , досконально вивчивши кожен район, враховуючи територіальне віддалення від районних центрів (що має становити 40–60 км) запропонували і наполегливо відстоювали створення 2 додаткових укрупнених районів з центрами у м. Дунаївці та м. Старокостянтинів.

Серед районів виборчого округу №192 саме Дунаєвецький район відповідає всім необхідним вимогам:

  • у місті Дунаївці розміщено 4 міжрайонних та 5 міськрайонних територіальних підрозділів ЦОВВ та окружний суд;
  • Дунаєвецька ЦРЛ знаходиться в зручному географічному відношенні до населених пунктів та лікувально-профілактичних закладів Городоцького, Ярмолинецького, Новоушицького та Віньковецького районів. Відстань від міста Дунаївці до смт Віньківці 52 км., смт Ярмолинці - 36 км, смт Нова Ушиця - 34 км, м. Городок - 50 км, тобто дотримуються вимоги щодо доступності, як по відстані, так і по часу.
  • Дунаєвецький район налічує 6 ЦНАПів, у тому числі 4 – при РДА;
  • район має зручні транспортні та логістичні розв’язки, гарний стан доріг місцевого значення, що забезпечить жителям району швидко та зручно дістатись районного центру.

Враховуючи усі рекомендації та логічні доводи, 01.07.2020 року народні депутати України, що входять до складу Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримали внесені правки та включили 5 районів до проєкту, затвердивши внесення їх до законопроєкту №3650, що буде винесено на голосування у сесійну залу парламенту.