Інвестиційні проєкти зі значними інвестиціями

21 січня 2021 р. в режимі відеоконференції на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики були розглянуті законопроєкти Президента України:

  • № 3761, яким пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо податкових пільг для спеціальних інвестиційних проєктів, а також
  • № 3762 про внесення зміни до розділу ХХ1 «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України.

До 1 січня 2035 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України товарів у митному режимі імпорту, визначених підпунктом 15 пункту 4 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України.

У разі відчуження цих товарів протягом 5 років – загальна ставка ПДВ плюс пеня.

Прибуток підприємства - інвестора зі значними інвестиціями звільняється від оподаткування податком на прибуток підприємств протягом п’яти послідовних років. Окремо визначено порядок такого звільнення та особливості в частині контрольованих операцій, що здійснюються платником податку.

Органи місцевого самоврядування можуть застосовувати ставку земельного податку нижчу, ніж розмір земельного податку для відповідних земель на території органів місцевого самоврядування або звільняти від плати за землю.

Народний депутат України Олександр Володимирович Герега відзначив:

«Законопроєкт №3761 пов’язаний із законопроєктом №3760 і може бути прийнятий виключно після прийняття останнього. Законопроєктом №3761 надаються податкові пільги до 2035 року в частині ПДВ, податку на прибуток та плати за землю для підприємств-інвесторів зі значними інвестиціями.

Зрозуміло, що при наданні будь-яких податкових пільг необхідний чіткий контроль за цільовим використанням цих пільг для уникнення зловживань та ухилень від сплати податків. Строк дії таких пільг становить 15 років, втім за відсутності розуміння того, як ці зміни вплинуть на економіку та податкову систему, необхідно проводити перегляд реалізації цих норм після певного періоду їх дії».

Автори: Григор’єва О.О., Дашевська Л.Ю.