Фінансовий комітет прийняв низку важливих рішень

На засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики народний депутат України Олександр Герега разом з колегами ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроєкт щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил.

комітет1

11 листопада відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики в режимі відеоконференції, на якому було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо адміністративної відповідальності громадян за порушення митних правил» (№ 6051).

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев наголосив на нагальності прийняття даного законопроекту, оскільки Конституційним судом було визнано неконституційними окремі положення Митного кодексу, стосовно притягнення до адміністративної відповідальності громадян за порушення порядку переміщення товарів через митний кордон України, і пропонований законопроект приводить ці норми у відповідність до Конституції України.

Так, законопроектом пропонується встановити адміністративну відповідальність за недекларування товарів, які переміщуються громадянами через митний кордон України, передбачивши накладення лише штрафу на осіб, які притягуються до відповідальності за недекларування валютних цінностей або товарів (крім обмежених та/або заборонених до переміщення через митний кордон України) та штрафу і альтернативної конфіскації - на осіб, які притягуються до відповідальності за недекларування товарів обмежених та/або заборонених до переміщення через митний кордон України.

Окрім того, у проекті пропонується встановити можливість укладення мирової угоди між особою, яка притягується до адміністративної відповідальності, та митним органом. Це передбачає поміщення товарів - безпосередніх предметів порушення митних правил - у митні режими імпорту або експорту з обов’язковим дотриманням заходів тарифного та нетарифного регулювання, в тому числі сплатою належних митних платежів, та за умови внесення до державного бюджету коштів в розмірі, що дорівнює сумі штрафу, передбаченого санкцією відповідної статті, із застосуванням коефіцієнту 1,3.

Під час обговорення народні депутати зазначали, що дане питання необхідно врегулювати до січня 2022 року.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу і в цілому.

Також члени Комітету розглянули висновки і технічні зауваження юридичної експертизи та редакційного опрацювання до текстів трьох законопроектів, затверджених Комітетом для розгляду Верховною Радою у другому читанні, а саме: «Про фінансові послуги та фінансові компанії» (№ 5065), «Про кредитні спілки» (№ 5125) і «Про страхування» (№ 5315).

Голова Комітету запропонував врахувати пропозиції, викладені у висновках Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради, а також внести поправки до проектів законів, які усувають термінологічні неточності щодо їх набуття чинності і введення в дію.

Комітет вирішив врахувати у порівняльних таблицях, підготовлених до другого читання, подані пропозиції і рекомендувати Верховній Раді прийняти проекти законів №5065, №5125 і №5315 у другому читанні і в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Також під час засідання члени Комітету затвердили рішення про результати заслуховування керівництва Державної податкової служби, Державної фіскальної служби, Національного банку України за участю Міністерства фінансів та правоохоронних органів щодо боротьби з тіньовим ринком виробництва та торгівлі пальним.

Джерело:  Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України