Чудотворна Діво Маріє, витай, витай, наша надіє…

Cаме такі слова тисяч голосів, а може й душ зринають у небо над Зарваницею, щоб попросити благословення і покаятися перед Богородицею та Господом.

chudotvorna divo mariie vytai vytai nasha nadiie

Кілька разів з року в рік приїздить, приходить сюди з усіх куточків України і навіть за кордону незліченна кількість прочан, щоб взяти участь у прощах, які відбуваються на хресній дорозі. Напередодні Успіння Пресвятої Богородиці за сприяння народного депутата України Олександра Володимировича Гереги прочанам із Чемеровеччини пощастило взяти участь у одній із прощ, враження від якої залишилися неймовірні.

Зарваниця – одна з найголовніших святинь українського християнства. Цим відпустовим місцем опікується Українська Греко-Католицька Церква. За легендою, монах, який ішов із зруйнованої Києво-Печерської лаври, заснув у цій місцині і побачив у сні Діву Марію, а коли ж прокинувся, то побачив джерело, а над ним – ікону Божої Матері з маленьким Ісусом на руках. Місце, де монаха «зарвав», тобто, похилив сон, назвали «Зарваницею». На основі джерела з цілющою водою тут було споруджено православний монастир. Ікону Зарваницької Божої матері короновано в 1867 році, а папа Пій ІХ своїм указом присвоїв Зарваниці статус відпустового місця (відпуст – це місце, де грішник, який розкаявся та сповідався священику, може отримати остаточне прощення гріхів).

Нині до комплексу монастиря, приходської парафії і Міжнародного Марійського відпустового центру входять: ансамбль собору Зарваницької Матері Божої, каплиця біля Святого Джерела, скульптурна композиція рельєфної ікони Зарваницької Божої Матері, чотириярусна дзвіниця надбрамної церкви Благовіщення, монастирська церква Різдва Пресвятої Богородиці, Хреста на місці згорілої церкви, парафіяльна церква Святої Трійці і велике Співоче поле на 50 тис. глядачів.

Оновлена духовна перлина Зарваниця несе своїй міжнародній пастві, особливо молоді, новий духовний стимул для розуміння Правди Божої, миру, духовної злагоди у суспільстві і кожній сім'ї, надихає на справи добрі, розумні та вічні.

Щира віра в Бога і бажання покаятися зібрало в Зарваниці тисячі вірян. З молитвою навколішках вони прямували до чудотворної ікони, яка дарує зцілення душі і не лише. Після літургії паломники, тримаючи в руках запалені свічки і слова пісні-легенди, вирушили до центрального входу духовного центру. І не міг їх зупинити ні дощ, ні сильний буревій.

За організацію поїздки щиро дякуємо Олександру та Галині Герегам. Нехай чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері стане заступником у Вашому житті і дарує благодать і зцілення. Божого благословення Вам та Вашій родині!

Як відомо, Зарваниця – село в у Теребовлянському районі Тернопільської області. Розташоване на заході району, на лівому березі річки Стрипа.

Автор: І. Гонта