Міжпарламентська група України та Польщі

10 березня в режимі відеоконференції відбулося чергове спільне засідання депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща та польсько-української групи Сенату та Сейму Республіки Польща.

10 03 2023 2

У засіданні взяли участь члени депутатської групи дружби з Польщею, в тому числі народний депутат України Олександр Герега, Посольство України у Польщі, представники українських і польських міністерств, зокрема, соціальної політики, науки й освіти та інші.

У ході спільного засідання парламентарі обговорили: питання освіти школярів (пропозиція впровадження до навчальної програми польських шкіл можливість вибору української мови як іноземної та, зокрема, її вивчення учнями з України), студентів, питання передачі будинку на вул. Келецькій, 45 у Варшаві (де раніше функціонувала російська школа при посольстві рф, для потреб українців, а саме – українських школярів з метою створення у ньому української школи), наповнення бібліотек українською літературою (для дітей і дорослих) за кордоном, питання осіб з інвалідністю (підтвердження статусу інвалідності в Польщі), забезпечення допомоги при народженні дитини у Польщі, щодо легалізації перебування українських громадян за кордоном, ситуацію з чергами на кордоні, експорт і імпорт товарів, підтримки підприємців (участь у конференціях, тендерах і т.д.).

Також депутати наголосили на важливості обговорення на наступному засіданні створення українсько-польського інвестиційного банку, перетин кордону, сільськогосподарські питання, відбудова української економіки, також системи освіти.

Чергове засідання планують провести через три тижні із залученням податкової і митних служб, міністерства фінансів, аграрної політики та інших відповідних відомств і комітетів.